Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Aaronin oppimissopimus syksy 2020Kirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Taas on syksy ja taas on vuorossa myös Apajan mökkipajan vuoro. Mökkipajassa tyypillisesti käydään läpi myös jokaisen tiimiläisen oppimissopimukset.
Jokaiselle proakatemialaiselle lienee enemmän tai vähemmän selvää, mikä on oppimissopimus, mutta selitän tässä vielä kaikille nille, joille kyseinen käsite ei ole vielä tullut tutuksi.
Ville Keräsen (2014) kirjoittaman lähteen mukaan oppimissopimus on itseohjautuvan oppimisen tueksi kehitetty työkalu. Kyseinen työkalu on puolestaan poimittu Ian Cunninghamin teoksesta The Wisdom of Strategic Learning. Oppimissopimuksessa vastataan viiteen kysymykseen, mitkä antavat kiteytetyn kokonaiskuvan tilanteesta, missä ollaan nyt ja millaiset asiat ovat siihen tilanteeseen johtaneet, sekä kartutetaan myös tulevaisuuden ajatuksia ja tavoitteita.
Oppisopimuksen kysymyksiin on Keräsen mukaan tarkoitus vielä palata tietyn ajanjakson päästä, esimerkiksi muutaman kuukauden päästä, sekä sitten reflektoida aiemmin pohdittuja asioita nykyhetkeen. Onko kehitystä tapahtunut, mihin suuntaan? Mitä nyt?
Tässä esseessä jaan nyt oman tuoreimpani oppimissopimuksen syksyltä 2020. Vastaan ”perinteiseen” tyyliin oppimissopimuskysymyksiin, jotta myös henkilöt, joille oppimissopimukset eivät vielä ole tuttu käsite, voisivat saada paremman käsityksen oppimissopimuksista ja niiden sisällöstä käytännön tasolla.
Missä olen ollut?
Olen Proakatemia-taipaleeni aikana ollut hyvin monessa erilaisessa projektissa. Nyt kun mietin niitä vielä takautuvasti, tajuan että jokaisella niillä on ollut vahva funktio oppimiseni, sekä ennen kaikkea yrittäjyysurani kannalta.
Aluksi tein paljon erilaisia ”rahankeruu” -projekteja, joissa myös tutustuin ihmisiin, jotka ovat nykyäänkin liikekumppaneitani. 2020 vuoden käynnistyttyä alkoikin melkoinen liiketoimintojen vuoristorata. Perustimme E3A Ventures Oy -osakeyhtiön, jonka nimiin ostimme muun muassa liiketilan, sekä meillä on liiketoimintana Puistokahvila Pulu ja kuplavohvelikahvila Kuplis. Näistä kerron lisää muissa esseissäni.
Missä olen nyt?
Tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseeni. Pulu jatkaa toimintaansa taas kesällä ja Kuplis pyörii Koskikeskuksessa, mutta toki silti edelleen jännitän erityisesti Kuplista ja miten se tulee vakiinnuttamaan asemaansa Koskikeskuksessa ja konseptina ylipäänsä.
E3A Ventures Oy:lla on myös talvella käynnistymässä eräs uusi projekti, mistä mielelläni jaan myöhemmin vielä lisää. Projektin nimi on Kiki ja sekin jännittää minua paljon.
Mitä taas oppimiseen tulee niin olen huomannut, että vaikka nykyään jo olenkin käytännön kautta oppinut todella paljon, janoan silti lisää tietynlaista teoriatietoa. Koen, että jotta pärjää liikemaailmassa, niin pitää osata ja ymmärtää asioita, joita suurin osa muista ihmisistä ei välttämättä osaa.
Mihin olen menossa?
Olen hyvin kunnianhimoinen mies. Ehkä jopa vähän suuruudenhullukin, mutta rakastan unelmoimista ja olen sitä mieltä, että ilman unelmoimista ei niitä unelmia myöskään saavuteta.
Jos siis pitäisi vastata kysymykseen, missä olen esimerkiksi seuraavan vuoden päästä, niin haluan, että E3A on ostanut itselleen jo toisen sijoituskiinteistön, avannut toisen Kupliksen, sekä että Kiki on vakiinnuttanut asemansa markkinoillaan.
Pidän itseäni myös kuitenkin suhteellisen nöyränä ihmisenä ja haluan, että henkilötasolla myös pysyn sellaisena, vaikka liikerintamalla menisikin kovaa.
Miten pääsen sinne?
Koen, että jotta voisi menestyä liikemaailmassa on tietotaidon lisäksi myös tunnettava ”oikeita” ihmisiä. Minun pitää siis ympäröidä itseni minua fiksumpien ihmisten keskuuteen, jotta voisin oppia heiltä mahdollisimman paljon.
Haluan myös pitää pääni kylmänä ja keskittyä lukuihin, sekä tehdä laskettuja ja fiksuja päätöksiä näiden perusteella. Välillä se on toki haastavaa, sillä varsinkin liiketoiminta, jonka on itse perustanut ja antanut niin rahallisesti kuin ajallisesti kaikkensa, koetaan kuin omaksi ”lapsekseen” ja täten on välillä helppoa olla tunteellinen liiketoimintansa suhteen.
Totuus on kuitenkin se, että liikemaailmassa on oltava suhteellisen analyyttinen ja pää on pidettävä kylmänä. Tarpeen tullen on pystyttävä jopa ”tappamaan oma liiketoiminta” , niin kuin liike-elämä -slangissa monesti puhutaankin.
Mistä tiedän olevani perillä?
Viimeisessä oppisopimuskysymyksessä pohditaan paljon sitä, miten itse arvioidaan ja mitataan omaa kehitystä ja oppimista.
Minun tapauksessani oppiminen on hyvin käytännönläheistä. Opin tekemällä ja täten oppimineni on sulautunut myös liiketoimintaani. Arvioin oppimistani ja kehitystäni siis mittareilla, jotka ovat suoraan liikemaailmasta, kuten esimerkiksi liikevaihto, myynti, voitto, tai muu määreellinen konkreettinen asia. Kun minä kehityn ja opin, kehittyy monesti myös liiketoimintani.
Ja näin saimme vastattua oppisopimuksen kaikkiin viiteen kysymykseen. Toivottavasti sinä, arvon lukija sait jonkinlaisen käsityksen minun tilanteestani oppimissopimukseni perusteella, sekä toivottavasti myös itse opit tai sait siitä itsellesi jotakin, mitä voit hyödyntää omassa oppimissopimuksessasi.

Lähteet:

Kommentoi