Tampere
28 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tekoäly ja miten se tulee vaikuttamaan tulevaanKirjoittanut: Jami Jokinen - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tekoäly ja miten se tulee vaikuttamaan tulevaan

 

Olen ChatGPT:n julkaisun jälkeen ollut poikkeuksellisen kiinnostunut aiheesta tekoäly. Olen muun muassa katsonut videoita, missä ChatGPT:n avulla tehdään TikTokissa meemejä, joilla kerättiin satoja tuhansia katsojia tai annetaan tekoälylle budjetti, jonka avulla tehdään mahdollisimman tuottavaa liiketoimintaa.

 

Mikä on ChatGPT?

 

ChatGPT on tekoälyn avulla keskusteleva chatbot. Se kykenee nopeaan sulavaan ihmismäiseen keskusteluun sekä keräämään tietoa ja vastauksia lähes mistä vain aiheesta ja luomaan jopa jotain alkuperäistä sisältöä. Tekoäly on harjoitettu syöttämällä chatbotille suuren määrän dataa, jota on kerätty internetistä ja muista lähteistä vuodesta 2021. Internetissä sijaitseva tieto on käytännössä nykyään loputon, joten on epätodennäköistä löytää aihetta mistä ChatGPT ei osaisi sanoa mitään. ChatGPT:ltä saat vastaukset nimellä ”assistant” eli avustaja. Avustaja vastaa sinulle luonnollisella kielellä sille esitettyihin kysymyksiin ja voi kertoa esimerkiksi ehdotuksia minkälaista bisnestä kannattaa tehdä tai mistä palveluista on pula.

 

ChatGPT ei ole todellakaan ainut tekoälyyn pohjautuva sovellus. Voit muun muassa luoda logon, kuvan, lyriikoita ja paljon muuta eri AI-pohjaisten alustojen avulla.

 

Tekoäly ja tulevaisuus

 

Monet ovat olleet huolissaan korvaako tekoäly esimerkiksi koodaajien työt tai onko tiettyjen alojen opiskelu turhaa, jos tulevaisuudessa kyseisen työn ja tiedon voi korvata tekoälyllä. Valmistunko ammattiin mitä ei välttämättä tulevaisuudessa ole? Joidenkin tutkimuksien mukaan tekoäly korvaisi 15% Suomessa olevista työpaikoista vuoteen 2030 mennessä. Kun taas Pohjois-Amerikan tutkimuksissa on väitetty, että robotit ja tekoäly korvaisi noin puolet työpaikoista 10-20 vuoden sisällä. Suurin oletettu markkinavaikutus tulee tutkimuksien mukaan ”perusduunari työt” eli muun muassa huoltotyöt ja kenttätyöt.

 

Nämä väitteet eivät kumminkaan perustu minkäänlaiseen faktatietoon ja niitä vastaan on esitetty paljon vastaväitteitä. Esimerkiksi: Kuinka monta robottia työskentelee tällä hetkellä huoltotöissä? Tai kuinka monta robottia on keksitty, jotka todistetusti suorittavat kyseiset työtehtävät paremmin kuin ihminen? Näihin molempiin kysymyksiin vastaus on pyöreä nolla.

 

Ihmiset maailmalla ovat selvästi säikähtäneet tekoälyn nopeaa kehitystä, ja sitä kuinka päteväksi se on lyhyessä ajassa kehittynyt. Todellisuudessa muutokset työelämässä eivät tule todennäköisesti olemaan niin nopeita mitä teknologinen kehitys antaisi olettaa. On hyvä muistaa, että esimerkiksi eurooppalaisista yhtiöistä 98% on pieniä tai keskisuuria, jotka eivät ole ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön uusinta, kallista ja epävarmaa teknologiaa. Myös suurena arvona on se, että tutkimuksien mukaan 44% eurooppalaisilta puuttuu tarpeeksi hyvät digitaidot hyppäämään kehityksen keulille saadaan kuva siittä, että maailma ei ole vielä valmis robotiikkaan tai tekoälyyn kokonaisuudessaan.

 

Omat kokemukseni ChatGPT:stä

 

Olen mielenkiinnosta itsekin käyttänyt tai ”jutellut” chatbotin kanssa ja olen itsekin yllättynyt kuinka ihmisläheiseen keskusteluun se pystyy. Olen myös törmännyt virheelliseen tietoon mitä chatbot on antanut. Kysyin botilta, että mitä hän tietää minusta, Jami Jokisesta ja hän vastasi, että olen Porin Ässistä 24-vuotias jääkiekon pelaaja. Googlettelin asiaa ja huomasin, että tämmöistä Jami Jokista ei ole olemassa, joka pelaisi Ässissä jääkiekkoa. Kerroin asiasta botille ja hän pahoitteli väärää tietoaan ja pyrki korjaamaan sen.

 

Tässä muutamia yksinkertaisia kysymyksiä ja vastauksia mitä kysyin ChatGPT:ltä tätä esseetä varten.

 

Minä: Mitä kuuluu?

ChatGPT: Koska olen tekoälyohjelma, minulla ei ole tunnetiloja tai fyysisiä olosuhteita. Mutta olen valmiina auttamaan sinua kaikissa kysymyksissäsi! Onko jotain erityistä, josta haluaisit keskustella?

 

Minä: Pystytkö koodaamaan minulle Flappy Bird tyylisen yksinkertaisen mobiilipelin?

 

ChatGPT: Vaikka olenkin tekoälyohjelma, en ole suoraan kykenevä luomaan mobiilipelejä. Kuitenkin voin antaa sinulle vinkkejä siitä, miten voit aloittaa Flappy Bird -tyylisen mobiilipelin koodaamisen.

Aluksi sinun täytyy valita ohjelmointikieli ja sopiva pelimoottori. Esimerkiksi Unity on suosittu pelimoottori, joka mahdollistaa monipuolisen pelinkehityksen. Sen avulla voit luoda mobiilipelejä, joissa on erilaisia ​​toimintoja, kuten pelilogiikka, grafiikka ja ääni.

Kun olet valinnut pelimoottorin, voit aloittaa koodaamisen pelilogiikkaan, joka ohjaa pelin toimintaa. Tämä sisältää muun muassa pelaajan hahmon liikuttamisen, esteiden generoimisen ja pelaajan tuloksen seuraamisen.

Seuraavaksi voit lisätä peliin grafiikkaa, kuten taustoja, hahmoja ja esteitä. Voit käyttää joko valmiita grafiikkoja tai luoda omat grafiikkasi.

Lopuksi voit lisätä ääniä ja muita ominaisuuksia, kuten tasoja tai pelitallennusta.

Flappy Bird -tyylinen peli on hyvin yksinkertainen, mutta sen toteuttaminen vaatii jonkin verran ohjelmointitaitoja ja aikaa. On myös hyvä muistaa, että pelin tekeminen vaatii monia muita taitoja, kuten suunnittelua ja testausta, jotta peli olisi mukava pelata.

 

Yhteenveto

 

Vaikka tekoälyn kehityksen ympärillä on lietsottu paljon pelkoa esimerkiksi ylempänä mainituista työpaikkojen korvaamisesta, siinä on myös valtavasti hyvää ja se avaa paljon hienoja mahdollisuuksia. Suosittelen kaikille lämpimästi kokeilevan esimerkiksi ChatGPT:tä ja tutustua aiheeseen, koska uskon, että tulevaisuudessa nämä asiat tulevat olemaan vielä suuremmassa osassa meidän kaikkien jokapäiväistä elämää.

 

Lähteet

 

Yliarvioimmeko tekoälyn vaikutusta työn tulevaisuuden murroksessa?

https://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/nakokulma/yliarvioimmeko-tekoalyn-vaikutusta-tyon-tulevaisuuden-murroksessa

 

Mikä on ChatGPT ja miten se muuttaa chatbotit?

https://markkinoinnintrendit.fi/mika-on-chatgpt-ja-miten-se-muuttaa-chatbotit/

 

ChatGPT

https://openai.com/blog/chatgpt

Kommentoi