Tampere
20 May, Monday
13° C

Proakatemian esseepankki

Asuntosijoittamisen lumipalloefektiKirjoittanut: Eetu Latvala - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Asuntosijoittamisen lumipalloefekti
Harri Huru
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto 

Valitsin tämän esseeaiheen, koska se kiinnostaa minua. On myöskin hyvä jakaa kirjan oppeja ja taitoja, sillä asunnon ostoon, myyntiin tai vuokraukseen, voi liittyä seikkoja, jota ei välttämättä osaa ottaa huomioon. Tämä essee on kirjoitettu Harri Hurun, ostan asuntoja podcastin pohjalta. 

 

 

Milloin Oma asunto olisi hyvä ostaa?  

Oman asunnon aika on silloin kuin sinusta itse tuntuu, ja tunnet kykeneväsi ottamaan vastuuta asuntolainasta ja vastikkeista. Omaa asuntoa varten olisikin hyvä olla säästöjä ensiasuntoon vähintään 5% asunnon kauppahinnasta, jonka jo pankkikin velvoittaa. Lisäksi asunnon ostajalla tulisi olla säännöllisiä tuloja, sekä puhtaat luottotiedot.  

Euriborin noustessa, on asuntolainojenkin ehtoja tiukennettu. Siinä missä allekirjoittaneen asuntolainan stressitesti suoritettiin 3:lla prosentilla, niin on se tällä hetkellä 6 prosenttia.  

Myös asuntomarkkina on ollut melko jyrkässä laskussa, mikä tarjoaakin hyviä ostopaikkoja ensiasuntoa ostaville.  

 

Asuntosijoittaminen 

 

Asuntosijoittaminen eli asuntojen ostaminen ja niiden vuokraaminen on yksi suosituimmista sijoitusmuodoista monille sijoittajille. Asuntosijoittaminen on houkutteleva vaihtoehto, koska se tarjoaa useita etuja, kuten passiivista tuloa, verohyötyjä ja mahdollisuuden kasvattaa omaisuutta pitkällä aikavälillä. 

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun harkitsee asuntosijoittamista, on kiinteistön sijainti. Hyvällä sijainnilla oleva kiinteistö voi tuottaa parempaa tuottoa ja arvonnousua pitkällä aikavälillä. On myös tärkeää ottaa huomioon kiinteistön kunto ja huolto, koska korjauskulut voivat vaikuttaa sijoituksen tuottoon. 

Toinen tärkeä tekijä on vuokralaisten löytäminen. Vuokralaisten valitseminen huolellisesti ja pitäminen hyvissä suhteissa heidän kanssaan on tärkeää, jotta sijoitus tuottaa halutun tuloksen. 

Asuntosijoittaminen voi olla hyvä sijoitusmuoto, mutta se ei sovi kaikille. Ennen kuin aloitat asuntosijoittamisen, on tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanne, sijoitushorisontti ja riskinsietokyky. On myös hyvä harkita ammattilaisen apua, kuten kiinteistövälittäjän tai talousneuvojan, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. 

Kaiken kaikkiaan asuntosijoittaminen voi olla hyvä tapa kasvattaa omaisuutta ja saada passiivista tuloa. On kuitenkin tärkeää tehdä huolellinen suunnittelu ja tutkimus ennen sijoituksen tekemistä, jotta voit minimoida riskejä ja maksimoida tuottoja. 

 

 

 

 

 

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti 

 

Sijoitusasuntojen ostosta on muodostunut trendi viimeisen viiden vuoden aikana, jolloin matalapalkka-alaisessa työssäkin on ollut mahdollisuus sijoitusasunnon ostoon. Tämä onkin ollut vaarallista, sillä kun nollakorko aikaan on laskettu vuokran kattavan juuri ja juuri lainalyhennyksen. Tästä on tullut nyt ongelma monelle sijoittajalle, kun omaa rahaa täytyy laittaa lisää kuukausittain lainanhoitokuluihin. 

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti tarkoittaa esimerkiksi seuraavaa: Sijoittaja ostaa 100 000€ asunnon, asunto itsessään kattaa asuntolainan takauksesta 70% eli 70th€. Kun sijoittajalta vaadittava 10% omarahoituskin lisätään yhtälöön, jää vakuusvajetta 20%. Tämä voidaan kattaa esimerkiksi vanhempien asunnosta tai omasta kesämökistä. Näin sait 100th€ asuntoon lainan itsellesi. 

Nyt kun asunto on ostettu, voit vuokrata sen eteenpäin. Kuvitellaan, että vuokralainen irtisanoo sopimuksensa vuoden kuluttua. Tämän jälkeen sinulla on mahdollisuus remontoida asuntoa mieleiseksi. On tärkeää vuokrata asunto ennen remontoimista, sillä silloin saat laittaa remontointikulut vähennyksiin. 

Kulutat asunnon remontointiin 10th€ , tämän jälkeen kutsut välittäjän uudelleenarvioimaan asuntosi. Hyvässä tapauksessa välittäjä arvioi asuntosi esimerkiksi 150th€ arvoiseksi.  

Näin  on syntynyt usean kymmenen tuhannen euron vakuusarvoa taas seuraavaan asuntoon, ja kun tätä kaavaa jatkaa, rupeaa asuntoja tulemaan kuin itsestään. Tähän tietysti liittyy aina omat riskinsä, eikä asia ole aina näin mustavalkoista.  

 

 

 

 

 

Asuntojen flippaus 

Asuntojen flippaus on ilmiö, jossa asuntoja ostetaan mahdollisimman halvalla ja pyritään remontoimaan se kustannustehokkaasti. Tämän jälkeen asunto myydään  korkeammalla hinnalla, jolloin voitto jää flippaajan taskuun. Tämä trendi on lisääntynyt viime vuosina erityisesti kaupunkialueilla, joilla asuntojen hinnat ovat korkeat. 

asunnon flippaukseenkin liittyy aina riskejä. Esimerkiksi hinnan tulee olla selvästi edullisempi kuin vastaavat asunnot alueella. Varsinkin tällähetkellä on asunnon myyminen voi olla vaikeaa ja riskinä on joutua asunnon kanssa loukkuun.

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Huru, H. & Kaarto, M. 2021. Asuntosijoittamisen lumipalloefekti. Helsinki.

Ostan asuntoja podcast: https://ostanasuntoja.com/ostan-asuntoja-podcast/

 

Kommentoi