Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Taivas + Helvetti vol 2Kirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taivas + helvetti Vol. 2
Mika Mäkeläinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oli hyvin mielenkiintoinen hetki, kun aloitin lukemaan Taivas + Helvetti 2 kirjaa, koska kyseistä kirjaa on minulle suositeltu todella useaan otteeseen. Itse en ollut edes ehtinyt T+H 1:stä lukea. Odotukset tämän toisen kirjapainoksen suhteen olivat vähintäänkin kovat.

Kirja oli ihan mielenkiintoinen ja konsepti hyvä, mutta en hypetykseen suhteutettuna älyttömästi saanut minkäänlaisia ahaa-elämyksiä tarinoista, eikä suurin osa henkilöistä tarinoiden takana juuri herättänyt kiinnostusta. Odotin hieman jotain syvempää koontia eri tarinoiden pohjalta syntyneistä opeista ja jotain, mitä en nyt oikein osaa muotoilla, mutta jotain mikä olisi nostanut kirjan siihen ilmiöluokkaan, jota se ulospäin muuten edusti.

Lopulta sieltä löytyi kuin löytyikin jotain myös minulle. Kaksi tarinoista oli sellaisia, joita lukiessa tunsin olevani kiinnostuneempi kuin muiden kohdalla. Ensimmäinen niistä kertoi William Wolframin matkaa DealDashin ja toinen Jasu Koposen etenemisestä Venuun kanssa. Molemmat edustivat sellaista maailmankuvaa ja tekemisen meininkiä minkä pystyn allekirjoittamaan ja molemmissa näin myös samaa kuin itsessäni. Pidin ennen kaikkea tekemisen meiningistä ja siitä, että kokeillaan vaikka vähän epävarmalta tuntuu ihan vaan, koska pieni kutina on siitä, että jotain tästä tulee. Olen itse myös noudattanut tätä “pienen kutinan” mukaan menemistä useiden vuosien ajan.

Yritin kovasti pohtia sitä, miten saisin tätä kirjaa peilattua jotenkin, vaikka joihinkin projekteihin, koska kirja on periaatteessa täynnä yritys tarinoita onnistumisista ja epäonnistumisista, mutta en vain löytänyt mitään tulokulmaa. Sitten pohdin onko täällä jotain mitä voisin kertoa tiimiini liittyen, mutta alkoi tuntua hieman pakotetulta kun jostain syystä tälläkään kontekstilla en saanut kirjasta reflektoitua mitään. Päädyin hakemaan ajatuksia siitä, miten kirjaa pystyisi peilaamaan itseeni ja löysinkin jotain oppeja itselleni, vihdoinkin.

Kirjan tarkoitukseksi minulle tuntui lopulta muodostuvan lähinnä se, että oli mielenkiintoista lukea kenen yrittäjän ajatusmaailmasta löytyy eniten yhtäläisyyksiä suhteessa omaan vai onko yhtäläisyyksiä lainkaan. Todennäköisesti se kiinnosti siksi, että yksi omista tulevaisuuden polkuvaihtoehdoista, ja varmasti tämä polku vaihtoehto on itselle se suosituin, on nimenomaan yrittäjyyden polku. Mutta se nyt ei tullut varsinaisesti uutisena tai havahtumisena, kun kerran olen Proakatemiallekin päätynyt. Toisaalta voisi olla, että tuli liikaa aikaa kirjan lukemisen ja tämän tekstin kirjoittamisen välillä ja jotenkin vähän harmittaa itseänikin, että tämän esseen tunnelataus on turhan negatiivissävytteinen. Varmasti kirjan luvun aikana (ainakin toivon) on herännyt enemmänkin ajatuksia ja niistä olisi saanut enemmän irti, jos olisin kirjoittanut ajatuksiani ylös, mutta hei, tämä toimikoon opetuksena minulle!

Siksi haluan lopettaa positiiviseen nuottiin ja kiteytän Taivas + Helvetti 2 menestyneiden yritysten avainasiat:

1. Virheitä tulee varmasti enemmän kuin onnistumisia, mutta kokeilut opettaa ja vain kokeilut voi tuottaa tuloksia. Kun oppii poistamaan kokeiluista epäonnistuneet toiminnot ja rakentamaan onnistuneiden päälle, niin aletaan olla matkalla huipulle.

2. On merkitystä kenet tunnet ja kenet haluaa oppia tuntemaan. Helpompi on työskennellä ihmisten kanssa, joista jo ennestään jotain tietää ja kaiken lisäksi uusien suhteiden rakentaminen on todella vaativaa ja kuluttavaa hommaa. Joskin erittäin palkitsevaa.

3. Ihmiset ostavat ensin tunteen ja syyn miksi, sen jälkeen hyödyn.

 

Lähde: Taivas + Helvetti 2, Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentoi