Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Tiimidiilin kapuKirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimidiili 2021

Reflektio omasta toiminnasta johtajana tiimidiilissä.

Päivän kesto oli 8-18 ja alkoi Blue Man Groupin musisoinnilla, jota seurasi toimeksianto. Ennakko tehtäväksi oli suositeltu tutustumaan Belbin testien tuloksiimme.

Toimeksiannon saatuamme suuntasimme Revenan zoomiin, jossa toiminta alkoi ensin vähäisellä ”small talkilla” ja sitä seurasi projektijohtajan valitseminen. Kukaan ei vapaa-ehtoisesti asettunut ehdolle. Osa kieltäytyi, vedoten erinäköisiin syihin. Matilda ehdotti minua. Minua ei valtavasti kiinnostanut lähteä johtamaan innovointipäivää lonkalta. Mutta olin päättänyt osallistua päivään kokonaisuudessaan, toisin kuin yllättävän moni tiimistämme. Suostuin päälliköksi ja aloimme ensimmäiseksi työstämään päivälle näennäisen rakenteen ja aikataulun.

Koin, että kun luomme rungon päivälle yhdessä niin se helpottaa ihmisiä tietämään missä mennään ja mitä seuraavaksi, ja pystyvät vaikuttamaan päivän kulkuun. Aikaa innovointiin on hyvin rajallisesti, koska toimiin pääsimme lähempänä klo 9 ja valmista täytyy olla klo 16 mennessä. Halusin pitää kiinni siitä, että jatkuvasti edetään, jotta ei ainakaan tuloksemme jää kesken.

Meitä oli Revenasta parhaimmillaan 13 henkilöä mukana, mutta taisi ainakin viisi heistä olla enemmän tai vähemmän poissa. Onneksi pienessä porukassa etenkin Matilda ja Kukka hehkuivat ja jakoivat positiivista energiaa muillekin. Se auttoi minuakin säilyttämään hyvän asenteen. Mukana olleiden revenalaisten aktiivisuus oli avuksi johtamiselle, eli kun ohjasin suunnan niin tiimi ahkerasti lähti siihen suuntaan.

Emme kokeneet päivän aikana takaiskuja, emmekä suuria ongelmia. Tiimissämme etenkin Axel ja Tatu esittivät hyvää kriittistä ajattelua, jolla oli suuri merkitys ideamme toimimiseen. Ainakin itse koin heidän tapansa kuitenkin esittää kyseenalaistamisensa hiukan puutteelliseksi. Tunsin, että tulee kritiikkiä heiltä ilman kehitysehdotusta ja että he tarttuivat hyvin aikaisessa ideoinnin vaiheessa ongelmakohtiin todella hanakasti. Itse painostin tiimiä etenemään yhteiseen valittuun suuntaan, eli kun olemme valinneet ”aiheen” innovaatioomme, että jakaudumme ryhmiin selvittämään havaittuja ongelmia ja kehittämään ideaa. Monille se tuntui varmasti hätiköimiseltä, mutta itse halusin uskoa siihen. että saadaan ongelmiin myöhemminkin vastaukset mutta emme voi kuluttaa rajallista aikaa yhteiseen ideointiin ja sen hiomiseen.

Päivän aikana jaoin vastuuta kaikille ja mielestäni tein tarvittavia päätöksiä nopeasti ja vastuullisesti johtajana. Esimerkiksi jotkut tulivat kertomaan aikatauluongelmistaan ja ilman suurempia ihmettelyjä ja koko tiimin vaivaamista vastasin heille.

Mielestäni olin hyvä johtaja aikataulupaineiseen päivään, koska koen tunnistavani hetket, milloin pitää toimia perfektiomaisesti ja milloin täytyy aikataulusta kiinni pitäen laittaa mutkia suoraksi. Lopputulos olikin johtamiseni näköinen. Tuotos tuli valmiiksi ja suurin osa koki hyvää fiilistä tekemisestä. Tulos ei riittänyt jatkoon ja siinä oli yksityiskohdissa puutteita, mitkä tunnistan johtuvan esim. jatkuvasta eteenpäin menemisestä.

Vuoden päähän tiimidiiliin toivon, että kaikki osallistuvat tai sitten ei kukaan. Mielestäni tälläiset koko yhteisön ja kaikkien tiimien kisat ilmoitetaan hyvissä ajoin, joten sen pystyy aikatauluttaa kalenteriin niin, että sinne pääsee esimerkiksi sesonkiyrittäjät Pihuristakin, joilla sesonki on kuumimmillaan ja juuri alkanut. Siksi koin hieman turhautumista, koska itse olin pyhittänyt tuon päivän Tiimidiiliä varten, kun ajattelin että suurin piirtein ristiinnaulitaan, mikäli jättää tuon välistä. Tietenkään sairastumisille ja esim. synnytyksille ja muille yllättäville tilanteille ei voi varautua.

 

Kommentoi