Tampere
25 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Mitä jos eläisimmekin 200 vuotta?Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Podcast - Mielikuvitustaan hallitsevan on mahdotonta pelätä
Jari Sarasvuo
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämä blogiessee käsittelee ihmisten iän pituuden kasvamista. Essee pohjautuu Jari Sarasvuon podcastiin ”Mielikuvitustaan hallitsevan on mahdotonta pelätä”. En ollut ennen tätä kuunnellut Jari Sarasvuon podcasteja ja täytyy myöntää, että jäin heti ensimmäisellä kuuntelukerralla koukkuun hänen tyyliinsä käsitellä asioita. Tyyli puhua on hyvin puolueeton ja helposti ymmärrettävää. Tässäkin podcastissa käsiteltiin ihmisten kasvavaa elimisaikaa ja oli paljon termejä, joita olisi ollut vaikea ymmärtää niin Sarasvuo avasi ne ymmärrettävään muotoon.

Mutta niin kuin aijemmin sanoin, niin podcast käsitteli ihmisten elinajan pidentymistä. Ja minä käsittelen tätä aihetta vähän niin kuin jatkumona edelliseen kirjaesseeseeni, joka käsitteli Globalisaatiota.  gerentologian tutkijat väittävät että ensimmäinen 200-vuotiaaksi elävä ihminen on jo syntynyt. Itseasiassa hulluimpien arvioiden mukaan on mahdollista, että jopa 1000-vuotiaaksi elävä on jo syntynyt. Mutta oli kyse sitten 200- tai 1000 vuodesta niin kasvu nykyiseen ihmisten keskimääräiseen eliniänodotukseen verrattuna aivan järkyttävä.

Suomessa pohditaan paljon sitä, miten saisi ihmisten lisääntymistä edistettyä, sillä väkimäärä Suomessa on laskussa. Jos meistä jokainen eläisikin tuplasti pidempään, alkaisi väkimääräkin Suomessa väkisin kasvaa! Ehkä jopa liikaakin?

Olisikin tosi hienoa, että keskiässä olet duunissa yrityksessä, jonka johtajana toimii vanhanliiton jyyrä huonoine johtamistaitoineen. Tämä 70-vuotias henkilö on toiminut sinun esimiehenäsi jo 20 vuotta ja pinna hänen toimintaansa alkaisi olemaan jo aika kireällä. Noh, sitten hoksaat, että perkele, eläkeikähän on nykyään 140 vuotta, eli joudun vielä toimimaan hänen alaisenaan seuraavat 70 vuotta. Noh, ei ehkä realistista, mutta oikein kärjistettynä esimerkkinä näinkin voisi olla.

Mutta miten tämä oikeasti voisi vaikuttaa yhteiskuntaamme?

But for real, on aika pelottava ajatus, jos korkean syntyvyyden maissa ihmisten elinikä tuplaantuisi. Tai vaikka eliniän kasvu tapahtuisi ainostaan korkean kehityksen maissa, olisi silti tilanne aika sos. Luonnovarat ei voisi mitenkään riittää kaikille ihmisille ja ympäristörasitus olisi aivan liikaa maapallollemme. Voisin hyvin varmasti väittää tämän olevan loppu ihmiskunnalle, miten sen nykyisellään tunnemme.

Toki tällaisessa eliniän tuplaantumisessa tulee myös vastaan ihmisyyden rajat. Se että saammeko elämältämme enää mitään uutta, inspiroivaa ja motivoivaa sisältöä, jotta oikeasti haluamme olla täällä niin on erittäin hyvä kysymys. Itseäni ainakin hirvittää ajatus siitä, että kroppani olisi jo siinä kunnossa etten sillä pysty enää mitään tekemään, mutta elimistöni raksuttaisi vielä kymmeniä vuosia. Olisin täysin ruumiini vanki. Ennemmin elän fyysisesti aktiivista elämää vaikka 90 vuotta, kuin olisin oman ruumiini vankina 140 vuotta.

Noh, uskon kuitenkin, että lääketiede on paljon edellä siitä mitä edes osaamme ymmärtää, mutta käytännössä maailma ei ole valmis tällaiseen muutokseen ja tutkijat ymmärtävät sen. Mutta tällaisia asioita on todella mielenkiintoista pohtia ja varmasti ensimmäinen 200 vuotias ihminen on lähempänä kuin uskommekaan.

Kommentoi