Tampere
20 May, Monday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Miten meillä meni vol 4Kirjoittanut: Timo Myöhänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee: Tiimidiili 2019

 

Tiimidiili 2019 on taputeltu ja on taas aika perinteisen haasteenjälkeisen läpikäynnin. Tavaksi muodostunut reflektointi on auttanut poikkeuksetta ymmärtämään omaa ja tiimin toimintaa paremmin. Oppia on helppo ammentaa vielä jälkikäteenkin. Olisihan se hullua jättää oppimisen tilaisuudet välistä!

 

Valmistautuminen

Valmistauduimme tiimimme kanssa tiimidiiliin hyvin samalla tavalla, kun mihinkä muuhunkin tahansa haasteeseen. Käytimme yhden pajan verran etukäteisvalmisteluihin. Pajassa kävimme läpi tiimimme järjestäytymistä haastetta varten. Valitsimme joukostamme projektipäällikön (täällä kertaa valitsimme kaksi). Projektipäälliköiksi valikoitui sellaiset ihmiset, ketkä eivät ole vielä päässeet haastamaan itseään tiimihaasteiden johtotehtävissä. Tiimihaasteethan ovat mainio tilaisuus kokeilla ja kehittää omia johtamistaitojaan.

Pajassa jumppasimme myös hieman tulevaisuuden skenaarioiden avulla. Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja tulevan haasteen luonteelle ja suunnittelimme, kuinka tiimimme tulisi toimimaan kyseisessä tilanteessa. Itse pidin kyseistä jumppaamista hieman arpapelinä, mutta lopulta eräs skenaariomme toteutui kuullessamme haastepäivän aamulla toimeksiannot! Olin siis rankasti väärässä taas kerran!

Skenaariotyöskentelyn lisäksi kävimme porukalla läpi fiiliksiä tulevaa tiimidiiliä varten. Nostatimme motivaatiota ja taisteluhenkeä yhdessä. Otimme myös pienen kärjen haasteeseen oppimisen kautta. Halusimme tarkkailla tiimiroolien merkitystä haasteessa toimimiseen ja ryhmien muodostamiseen. Teimme siis jokainen uudelleen Belbinin tiimiroolitestin ja loimme tuloksista analyysejä. Tiimiroolitestin alanyyseistä kirjotan aivan oman esseensä.

 

Haastepäivät

Hyväksi havaitun valmistautumisrutiinien kautta tiimimme oli valmis tiimidiiliin. Tiimidiilin ensimmäisen päivän aamulla kokoonnuimme kaikki Tribelle kuulemaan toimeksiannot ja aloittamaan kolmipäiväsien haasteen. Toimeksiannot kuultuamme varmasti jokaisella alkoi pyöriä päässä erilaisia ajatuksia lopputuotoksen suhteen. Pääsimme kuitenkin purkamaan ajatuksiamme yhdessä vasta varsin myöhään, sillä tiimidiilin ohjelmarakenne oli hyvin tiivis. Tiimit olivat velvollisia osallistumaan erinäisiin harjoitteisiin ja luentoihin, mitkä auttavat innovointiprosessissa eteenpäin. Harjoitteet, luennot ja ”ylimääräinen” ohjelma ei kuitenkaan aivan parhaalla tavalla vaikuttanut tiimimme innovointiprosessin alkuun.

Pääsimme yhdessä tiiminä aloittamaan hommat toden teolla vasta ensimmäisenä päivänä klo 16.00. Sitä ennen oli ehtinyt syntyä jo tietynlaista turhautuneisuutta tiimihaastetta kohtaan. Oli melko pian selvää, että päivät tulevat venymään pitkiksi työskentelyn keskeytyneisyydestä johtuen. Saimme kuitenkin purettua turhautuneisuutta tehokkaasti klo 16 aikaan, kun menimme tiimin kanssa yhdessä kauniiseen kevätsäähän ottamaan selkeä tauko menneeseen hulinaan ja aloittamaan hommat todenteolla. Tauon jälkeen jokainen tiesi paikkansa haasteessa ja oli valmis tekemään hommia lopputuloksen eteen. Ensimmäinen päivä venyikin pitkälle iltaan, mutta raamit oli jo asetettu lopputuloksen suhteen paikalleen.

Toisena päivänä oli tehtävänä muodostaa selkeä lopputuotos tehtävänannon mukaisesti. Päivä alkoi yhteisellä aamiaisella, missä katsoimme yhteisesti askelmerkkejä kohdilleen tulevan suhteen. Torstaipäivän aikana tiimimme toimi hyvin yhteen. Tiimiroolien yhteensopivuudella taisi olla vaikutuksensa pelissä. Pikkutiimit pääsivät flow-tilaan useita kertoja ja tulosta syntyi. Torstaipäivä olikin erittäin pitkä ja kuormittava. Viimeiset tiimiläiset lähtivät kotiin vasta myöhään illalla.

Perjantaipäivä oli lopputuloksen kannalta merkittävä päivä. Aloitimme työt aikaisin ja tavoitteena oli hioa tuotokset hyviksi esityksiksi. Töitä tehtiin pikkutiimeissä aivan esityksiin asti. Jännitys nousi luonnollisesti mitä lähemmäksi esitykset tulivat. Jännittyneisyys kuitenkin hallittiin hienosti ja se ei näkynyt lopullisessa tuotoksessa ulkopuolelle.

Lopputulokseen olimme tiiminä tyytyväisiä, vaikka se ei ”tuloksissa” kärkeen riittänytkään. Osasimme ottaa kuluneesta kolmesta päivästä hyvät asiat takataskuun ja jatkaa niistä sitten seuraavissa yhteisissä haasteissamme.

 

Loppupurku

Olemme tiimin kanssa pitänet yhteisen lppupurun jokaisen tiimihaasteen jälkeen. Tiimidiilin loppuurkuun käytimme kokonaisen pajan, missä pääsimme käsittelemään tiimimme onnistumista kokonaisuudessaan. Vastaanotimme ja annoimme arvokasta palautetta yksilöille, kuten myös koko tiimille. Loppupurun seurauksena itselleni nousi seuraavat seikat esiin tiimidiilistä:

 

  • Tiimirooleilla on selkeä merkitys työskentelyn sujumiseen. Onnistuimme hyödyntämään tätä tietoa mainiosti tiiminä
  • Flow-tilan mahdollistaminen onnistui hyvin haasteen aikana useaan otteeseen
  • Yhteiset tauot ja irtautumiset tehostivat tiimimme toimintaa kiireen keskellä

 

Kaikenkaikkiaan tiimimme osoitti taas kerran merkkejä hyvästä kehittymisestä ja varmuudesta tehdä tulosta paineen alla. Olemme saaneet muodostettua toimivia toimintamalleja ja rakenteita tiimihaasteita varten, sekä olemme aina vain varmempia tulevia haasteita silmälläpitäen.

Kommentoi