Tampere
20 Jun, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

4 tunnin työviikko



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tim Ferrisin kirjoittama kirja 4-tunnin työviikko on monella tapaa hyvin mielenkiintoinen. Itse kun ajattelen yrittäjyyttä ja mikä minulla ensimmäisenä tulee mieleen on vapaus. Vapaus tehdä asiat omassa yrityksessä miten haluaa, missä haluaa ja milloin haluaa. Yrittäjänä on mahdollista tienata enemmän vähemmällä työmäärällä, verrattaen henkilöön joka tekee työntekijänä 40-tunnin työviikkoja. Kirja tarjoaa paljon käytännön ratkaisuja, miten voi työskennellä vähemmän ja tienata enemmän ja matkustaa ympäri maailmaa samalla. Miten tämä on oikein sitten mahdollista. Lyhyesti ilmaistuna, perusta yritys ja ulkoista kaikki mahdolliset asiat.

 

Yksi kirja keskeisistä on opeista on se että pysty tienaamaan palkkansa vaikka euroissa ja kuluttamaan sen vaikkapa Thaimaan Bahteissa. Asiaa pystyy avaamaan parhaiten esimerkin muodossa. Pekka tienaa vuodessa 30 tuhatta euroa ja asuu täysipäiväsesti Bangkokissa. Pekka tekee töitä 30 tuntia viikossa. Mikko tienaa vuodessa 150 tuhatta euroa ja tekee töitä 80 tuntia viikossa. Mikko asuu myös täysipäiväisesti Suomessa, pääkaupungissa Helsingissä. Kysymys kuuluu: kumpi on rikkaampi? Suoraan tuloja katsomalla oli helppo todeta, että Mikko on näistä kahdesta herrasmiehestä rikkaampi. Kuitenkin työmäärää vertailemalla huomataan jo, että Pekka tekee enemmän rahaa tunnissa. Jos Pekka menee syömään lounasta asuinmaassaan, maksaa hän siitä n. 2 euroa. Mikolla lounaaseen menevät kulut ovat noin 10 euroa. Joten näiden tietojen pohjalta voidaan todeta, että Pekka on suhteellisesti rikkaampi, vaikka tienaa vuodessa hyvin paljon vähemmän. Tämän takia kannattaa perustaa menestyvä yritys korkean elintason maahan ja viettää päivänsä matalampien kustannuksien maassa.

 

Toinen kirjan keskeisistä opeista on tehokkuuden parantuminen. On helppoa ajatella, että mitä kovemmalla asenteella tekee asioita jatkuvasti enemmän, sitä tehokkaampi on. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On kaksi täysin eri asiaa olla kiireinen, kuin olla tehokas. Nämä kaksi asiaa eivät aina välttämättä tue toisiaan. Kalenterin pystyy täyttämään helposti asioilla, jotka eivät ole yrityksen toiminnan kehittämisen kannalta millään tavalla oleellisia. Sähköpostin pystyy esimerkiksi organisoimaan monta kertaa uudestaan ja huonojen kylmien kontaktien läpi soittaminen on myöskin yhtä turhanpäiväistä, joka ei tuo yhtään euroa lisää yrityksen kassaan. Tehokkuuden lisäämiseen on kaksi hyvää keinoa: eliminointi ja ulkoistaminen. Eliminointiin on hyvä käyttää Italialaisen ekonomin Vilfredo Pareton 80/20-periaatetta. Tätä periaatetta käytettiin ensimmäisen kerran 1800-luvulla kuvaan vaurauden jakautumista yhteiskunnassa. Periaate kuitenkin pitää paikkaansa kuitenkin hyvin monessa asiassa ja sitä voidaan käyttää loistavasti tehokkuuden parantamiseen yritystoiminnassa. Periaatteen mukaan 80% yrityksen tuloista tulee 20% asiakkaista. Luonnollisesti kannattaa keskittyä tuottavimpaan 20% prosenttiin ja karsia turhat 80% prosenttia pois päivänjärjestyksestä. Sama sääntö pätee myös toisinpäin. 20% prosenttia asiakkaista tuottaa yritykselle 80% ongelmista. Taas kerran kannattaa karsia ongelmalliset ja vähän tuottavat asiakkaat pois. Toinen keino on siis asioiden automatisointi ja ulkoistaminen. On hyvä lähteä liikenteeseen automatisoimalla kaikki asiat, jotka vain pystyy. Esimerkiksi sähköpostin ja kalenterin pystyy automatisoimaan, jolloin omaa mentaalista energiaa ei tarvitse käyttää vähäpätöisiin asioihin, koska meillä kaikilla on tätä energiaa vain rajoitettu määrä. Seuraavaksi on hyvä alkaa tarkastella yrityksen toimintoja, jotka pystyy ulkoistamaan kasvattamalla samalla tuottavuutta. Kirjanpito on usein hyvä paikka aloittaa. Hyvin aikaa vievää, mutta mahdollista kirjanpitäjällä ja nykyaikasilla ohjelmilla ulkoistaa täysin. Yrityksen kriittisin toiminta menestyksen kannalta eli myynti on myös hyvä usein suoraan ulkoistaa. Tehokkaiden ulkoisten myyntiorganisoiden avulla saadaan myyntivoluumit nousemaan samalla, kuin itse vähennät työmäärääsi huomattavasti.

 

Oma henkilökohtainen haaveeni on olla taustapiruna mahdollisimman monessa yrityksessä ja saada passiivista tuloa monesta yrityksestä. Kirjan vinkit auttavat minua varmasti lähemmäksi tätä unelmaa.

Kommentoi